Danie jednogarnkowe! Najlepiej z grubym dnem :-)
Rozpuszczamy masło i dodajemy bardzo cienko pokrojoną w talarki cebulkę.
Po chwili dodajemy suchej czerwonej soczewicy i podsmażamy.
Przyprawiamy czosnkiem, imbirem, chili, kurkumą, ziołami prowansalskimi i solą.
Dolewamy przegotowanej wody i mieszając patrzymy jak chłonie, mieszając czasem.
Dodajemy suchej zielonej soczewicy i uzupełniamy wodą. Dusimy pod przykryciem jakieś 20 - 25 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodą (jak w przypadku risotto).
W tym czasie czerwona soczewica i cebulka się rozgotują, a zielona soczewica ma być lekko twarda.
Dodajemy jeszcze odrobinę masła.
Śmietanę 18% hartujemy i dodajemy do garnka.
Już na małym ogniu doprawiamy i - soczewica w soczewicy GOTOWA!
Dodatek z świeżej posiekanej pietruszki - bezcenny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz