środa, 5 września 2018

Zielona soczewica w sosie z czerwonej soczewicy na maśle i śmietanie

Danie jednogarnkowe! Najlepiej z grubym dnem :-) 
Rozpuszczamy masło i dodajemy bardzo cienko pokrojoną w talarki cebulkę.
Po chwili dodajemy suchej czerwonej soczewicy i podsmażamy. 
Przyprawiamy czosnkiem, imbirem,  chili, kurkumą, ziołami prowansalskimi i solą. 
Dolewamy przegotowanej wody i mieszając patrzymy jak chłonie, mieszając czasem. 
Dodajemy suchej zielonej soczewicy i  uzupełniamy wodą. Dusimy pod przykryciem jakieś 20 - 25 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodą (jak  w przypadku risotto).
W tym czasie czerwona soczewica i cebulka się rozgotują, a zielona soczewica ma być lekko twarda. 
Dodajemy jeszcze odrobinę masła. 
Śmietanę 18% hartujemy i dodajemy do garnka. 
Już na małym ogniu doprawiamy i -  soczewica  w soczewicy GOTOWA! 
 Dodatek z świeżej posiekanej pietruszki - bezcenny.

Brak komentarzy: