sobota, 28 grudnia 2013

Łopatka w sosie pieczeniowym z szybkowaru

Łopatkę opłukać, wysuszyć, pokroić na kotletowe porcje i  oprószyć solą i pieprzem. Przygotować pokrojoną w ćwiartki cebulę, marchewkę, pietruszkę i czosnek.
Na odrobinie oleju rzepakowego podsmażyć w szybkowarze szybko kotleciki z dwóch stron. Dodać warzywa(całkiem spore kawałki). Doprawić: listki laurowe, owoce jałowca, ziele angielskie, pieprz. Z solą lepiej poczekać na koniec duszenia lub dodać ją w tej fazie z wielkim wyczuciem ponieważ możliwe,  że będzie trzeba odparować część sosu. Całość zalać gorącą wodą. Szybkowary mają swoją minimalną ilość wymaganego płynu więc fajnie jak mamy mały szybkowar. Jeśli nie to nie przejmujcie się po otwarciu szybkowaru można po prostu płyn odparować.

Zamykamy szybkowar i od momentu zagotowania dusimy na minimalnym ogniu ok 25 min. Następnie otwieramy. U mnie zrobiło się sporo sosiku więc wyjęłam mięsko, dodałam trochę mąki pszennej lekko oprószając powierzchnię sosu. Oczywiście zrobiły się gluty, ale się nie przejmujcie. Wyjmijcie listki laurowe, a resztę poddajcie działaniu blendera łącznie z warzywami. Odparujcie część płynu do ulubionej przez was konsystencji. Włóżcie mięsko. I pozostaje już tylko przygotować dodatki i wcinać.

Sos pieczeniowy jest jednym z ulubionych moich sosów.  Ciepły gęsty i aromatyczny. Najlepszy z ziemniaczkami lub kaszą i kiszonymi ogórkami.

Brak komentarzy: