środa, 2 października 2013

Boeuf Strogonow z szybkowaru



Polędwica wołowa lub ligawa, opłukana i osuszona i pokrojona w paseczki
cebulka
pieczarki pokrojone w kostkę
bulion wołowy
koncentrat pomidorowy
musztarda
listek laurowy
pieprz
tymianek
troszkę rozmarynu
winko czerwone wytrawne
śmietana
odrobina oleju rzepakowego
mąka dziś ryżowa

Wołowinkę oprószoną mąką ryżową  podsmażamy w szybkowarze. Odkładamy na bok to samo robimy z cebulką i pieczarkami. Następnie wszystkie składniki lądują w szybkowarze i całość podlewamy winem czerwonym coby smaczek odszedł od dna. Dodajemy trochę pieprzu listek laurowy, koncentrat i musztardę, rozmaryn i tymianek. Całość zalewamy bulionem wołowym i zamykamy szybkowar. Od momentu gotowania pod ciśnieniem jakieś 30 min. Następnie spuszczamy ciśnienie i doprawiamy gulasz śmietanką i solą. Wcześniej można troszkę odparować. Podajemy z bułeczką z pestkami dyni.

Wołowinka się rozpada w ustach, dom pachnie wyśmienicie.

Brak komentarzy: