poniedziałek, 21 grudnia 2020

Chlebek tylko z 3 składników - Woda mąka i sól



500 g mąki
350 ml wody 
sól

W misce rozmieszać mąkę z częścią wody (ok 200 ml) odstawić na 40 min w ciepłe miejsce pod przykryciem. 
Następnie sól rozmieszać w reszcie wody i połączyć z ciastem. Wyrabiać, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk. U nie wyrabiałam w robocie ok 3 min.  Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 20 godzin. 
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę złożyć na trzy i przełożyć do wysmarowanej oliwą foremki. 
Można jeszcze raz odstawić na kolejne 40 min. Ja już nie mogłam się doczekać i jak widać chlebek poradził sobie sam. 
Piec w temp 220 stopni ok 40 min w zależności od piekarnika. Warto wstawić do piekarnika miseczkę z wodą wtedy skórka będzie magicznie chrupiąca. 

Smacznego


Ciasto po 20 godzinach leżakowania.

Ciasto przed leżakowaniem. 



 

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

mniam