Mięso z podudzi kurczaka
Grzyby ( Shitake lub Portobele lub Boczniaki, inne chińskie świeże)
Pomidor
Galangal / nie mylić z Imbirem - u mnie Imbir bo nie zdobyłam Galangalu - smak będzie nieco inny
Kafir
Trawa cytrynowa
Chili
Sok z limonki
Sos rybny
Czosnek
Cukier trzcinowy
Ziarna Kolendry
Przygotować wywar na mięsie z kurczaka, może być z typowymi warzywami do rosołu.
Następnie dodać trawę cytrynową, liście kafiru, chili, pomidor pokrojony w ćwiartki ( u mnie suszone) chwilę pogotować.
Przygotować w moździerzu pastę z czosnku, cukru, kolendry, coku z cytryny.
Dodać do wywaru mleko kokosowe i przygotowaną pastę oraz sos rybny.
Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku przyprawami i sokiem z limonki.
Można dodać również gotowej pasty do TOM YUM i specjalnej tajskiej pasty chili.
Smacznego.
Przygotować wywar na mięsie z kurczaka, może być z typowymi warzywami do rosołu.
Następnie dodać trawę cytrynową, liście kafiru, chili, pomidor pokrojony w ćwiartki ( u mnie suszone) chwilę pogotować.
Przygotować w moździerzu pastę z czosnku, cukru, kolendry, coku z cytryny.
Dodać do wywaru mleko kokosowe i przygotowaną pastę oraz sos rybny.
Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku przyprawami i sokiem z limonki.
Można dodać również gotowej pasty do TOM YUM i specjalnej tajskiej pasty chili.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz