sobota, 9 stycznia 2016

TOM YUM a raczej TOM MNIAM po polsku


Mięso z podudzi kurczaka 
Grzyby ( Shitake lub  Portobele lub  Boczniaki, inne chińskie świeże)
Pomidor 
Galangal / nie mylić z Imbirem  - u mnie Imbir bo nie zdobyłam Galangalu - smak będzie nieco inny
Kafir 
Trawa cytrynowa 
Chili 
Sok z limonki 
Sos rybny 
Czosnek 
Cukier trzcinowy
Ziarna Kolendry


Przygotować wywar na mięsie z kurczaka, może być z typowymi warzywami do rosołu.
Następnie dodać trawę cytrynową, liście kafiru, chili, pomidor pokrojony w ćwiartki ( u mnie suszone) chwilę pogotować.
Przygotować w moździerzu pastę z czosnku, cukru, kolendry, coku z cytryny.
Dodać do wywaru mleko kokosowe i przygotowaną pastę oraz sos rybny.
Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku przyprawami i sokiem z limonki.

Można dodać również gotowej pasty do TOM YUM i specjalnej tajskiej pasty chili.
Smacznego.

Brak komentarzy: