sobota, 19 kwietnia 2014

Obłędny sernik chałwowy



Maślane ciastka 160 g miksujemy  i mieszamy z około 60 g roztopionego masła.
Wysypujemy na formę do pieczenia wyłożoną papierem i równo dociskamy do dna.


Ok 80g sera sernikowego + jedno opakowanie serka mascarpone miksujemy z ok 3/4 szklanki cukru. Następnie dodajemy kolejno 4 jajka ciągle mieszając. Dodajemy ekstrakt z ziarenek wanilii, dwie łyżki mąki ziemniaczanej oraz 1/4 szklanki śmietany kremówki. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę ok 250 g  i delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy na pokruszone wcześniej ciasteczka i pieczemy ok godzinę.
Wystudzony sernik polewamy polewą chałwową ( ok 150 g chałwy + około 1/4 szklanki śmietanki kremówki lekko roztopione).

PALCE WYLIZAĆ JAK SIĘ SKOŃCZY KONIECZNIE!

3 komentarze:

gin pisze...

O mniam, musiał smakować bajecznie :)

gin pisze...

O mniam, musiał smakować bajecznie :)

Bar(a)barawkuchni pisze...

Szczerze polecam bo jest rewelacja!