Maślane ciastka 160 g miksujemy i mieszamy z około 60 g roztopionego masła.
Wysypujemy na formę do pieczenia wyłożoną papierem i równo dociskamy do dna.
Ok 80g sera sernikowego + jedno opakowanie serka mascarpone miksujemy z ok 3/4 szklanki cukru. Następnie dodajemy kolejno 4 jajka ciągle mieszając. Dodajemy ekstrakt z ziarenek wanilii, dwie łyżki mąki ziemniaczanej oraz 1/4 szklanki śmietany kremówki. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę ok 250 g i delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy na pokruszone wcześniej ciasteczka i pieczemy ok godzinę.
Wystudzony sernik polewamy polewą chałwową ( ok 150 g chałwy + około 1/4 szklanki śmietanki kremówki lekko roztopione).
PALCE WYLIZAĆ JAK SIĘ SKOŃCZY KONIECZNIE!
3 komentarze:
O mniam, musiał smakować bajecznie :)
O mniam, musiał smakować bajecznie :)
Szczerze polecam bo jest rewelacja!
Prześlij komentarz