środa, 22 stycznia 2014

Pęczakowe risotto


 kasza jęczmienna typu pęczak
przecier pomidorowy 
papryka świeża czerwona
cebula czerwona
seler naciowy 
masło klarowane
tymianek 
papryka czerwona słodka wędzona
pieprz 
sól
czosnek 
odrobina cukru brzozowego

Kaszę wypłukać, umieścić w szybkowarze i zalać wodą w stosunku 1:2 dodać trochę masła i soli. Zamknąć szybkowar i dusić ok 18 min od momentu zagotowania. 
Na patelni podsmażyć cebulkę a następnie dodać resztę warzyw pokrojonych w drobną kostkę. Po chwili dodać przecier pomidorowy i odrobinę wody lub pomidory z puszki. Poddusić kilka minut, doprawić. 
Połączyć z ugotowaną w szybkowarze kaszą pęczak. 
Chwilę dusić aż smaki się połączą. 




1 komentarz:

Anonimowy pisze...

risotto w szybkowarze… autorka w życiu nie gotowała jakiegokolwiek risotto, co za bzdura.