środa, 25 grudnia 2013

Wigilijny barszcz na zakwasie



Dwa spore buraki owinąć folią aluminiową i upiec w piekarniku najlepiej obok jakiejs pieczeni lub świątecznego ciasta. Przygotować wywar warzywny ( marchewka, pietruszka, seler, czosnek, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, majeranek). Ugotowane warzywa wyciągnąć i wykorzystać najlepiej do sałatki warzywnej. Do wywaru dodać pokrojone upieczone buraczki i gotować do czasu aż oddadzą kolor i cały swój sok. Przecedzić całosć i doprawić do smaku solą i pieprzem ewentualnie cukrem. Teraz już tylko doprawić wcześniej przygotowanym zakwasem (przepis na zakwas znajdziesz tu) solą i pieprzem i lekko podgrzać. Od momentu dodania zakwasu nie powinno się już barszczu gotować aby nie stracił koloru i aromatu.

Można do wywaru dodać suszonego grzybka! Na pewno doda coś z aromatu od siebie.

Brak komentarzy: