Kupuj, gotuj, jedz i kochaj Chilli Bar(a)bara w Kuchni, chilli przepisy których nie da się spitolić!
poniedziałek, 23 grudnia 2013
Czekoladowe ciasto z czarnej fasoli z bananami i jabłkami
1 opakowanie czarnej fasoli
2 mocno dojrzałe banany
4 średnie słodkie jabłka
4 łyżki miodu generalnie do smaku aby masa była słodka
szklanka orzechów włoskich i laskowych
zmiksowane orzechy włoskie
czubata łyżeczka cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
3 łyżki kakao
łyżeczka cukru waniliowego
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina oleju do wysmarowania blaszki
Fasolkę namaczamy dzień wcześniej a następnie gotujemy do miękkości (u mnie w szybkowarze ok 10 min). Następnie przekładamy wszystko do misy robota dodajemy dojrzałe banany i jabłuszka pozbawione gniazd nasiennych. Słodzimy miodem do smaku i dodajemy resztę skaładników. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy orzechy.
Masę przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i pieczemy w ok 180 - 200 stopni. ok godziny lub dłużej.
Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto wystarczająco się podsuszyło.Nie przejmować się że patyczek może być wilgotny :-) bo to generalnie bardzo wilgotne ciasto.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Zamiast czekolady / kakao można również użyć karobu, świetnie smakuje a nie zawiera kofeiny :-)
Prześlij komentarz