poniedziałek, 23 grudnia 2013

Czekoladowe ciasto z czarnej fasoli z bananami i jabłkami








1 opakowanie czarnej fasoli
2 mocno dojrzałe banany 

4 średnie słodkie jabłka
4 łyżki miodu generalnie do smaku aby masa była słodka
szklanka orzechów włoskich i laskowych

zmiksowane orzechy włoskie
czubata łyżeczka cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
3 łyżki kakao
łyżeczka cukru waniliowego

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina oleju do wysmarowania blaszki






Fasolkę namaczamy dzień wcześniej a następnie gotujemy do miękkości (u mnie w szybkowarze ok 10 min). Następnie przekładamy wszystko do misy robota dodajemy dojrzałe banany i jabłuszka pozbawione gniazd nasiennych. Słodzimy miodem do smaku i dodajemy resztę skaładników. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy orzechy.
Masę przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i pieczemy w ok 180 - 200 stopni. ok godziny lub dłużej.
Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto wystarczająco się podsuszyło.Nie przejmować się że patyczek może być wilgotny :-) bo to generalnie bardzo wilgotne ciasto.




1 komentarz:

Zdrowe Odżywianie pisze...

Zamiast czekolady / kakao można również użyć karobu, świetnie smakuje a nie zawiera kofeiny :-)