niedziela, 22 grudnia 2013

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami



Najlepiej jak masz robota z nożami, to w mojej wersji bo z pierwszą fazą ciasta nigdy mi nie szło:( Do misy z nożami wrzycam: mąkę 360 g , kurkumę, sól (płaska łyżeczka), cukier (płaska łyżeczka) i masło koniecznie z lodówki (ok połwy dużej kostki czyli 170g), włączam na wolne obroty. Dodaję 2 żółtka i 3- 4 łyżki kwaśnej śmietany. POdkręcam obroty i po ok 60 sekundach mam spójne ciasto które warto na ok 20 min włożyć do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko i jak pierogi nadziewamy farszem z kapusty i grzybków albo innym. Smarujemy białkiem mozna jeszcze raz schłodzić i wstawiamy na ok 20 - 30 min do piekarnika. Generalnie na tak długo aż będą rumiane.... uff

Brak komentarzy: