niedziela, 5 maja 2013

Wytrawne Zawijasy z ciasta francuskiego - Indyk, mozarella, pieczarki.

Wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego by Bar(a)bara
 

 

 

 


 
 
 

 

 

Składniki:
  • mięsko z indyka zamarynowane w oleju czosnkowym dzień wcześniej
  • pieczarki
  • mozarella
  • jajko
  • cebulka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn
  • ciasto francuskie

Mielimy przez maszynkę do mięsa indyka, pieczarki, cebulkę i mozarellę dodajemy przyprawy, białko i wszystko mieszamy. 
Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy dość obficie farszem. Zwijamy roladę i następnie przechodzimy do najtrudniejszej czynności czyli pokrojenia rolady na plastry. Nie przejmujcie się to nie muszą być cudne róże wystarczą takie jak z obrazka powyżej.
Część rolady zmroziłam, mam nadzieję że ułatwi to krojenie drugiej tury :-)

Plastry rolady rozkładamy na papierze pergaminowym na boczkach i smarujemy rozbełtanym żółtkiem i hyc do nagrzanego piekarnika na ok 30 do 45 min.

PYSZNE I NA CIEPŁO I NA ZIMNO


DOBRE RADY : tak schłodzenie w zamrażarce na ok 20 min całej rolady ułatwiło pracę z porcjowaniem znacznie



 

 
 
 

2 komentarze:

Joasia R. pisze...

Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award :). Zapraszam do zabawy: http://gotujsiektomoze.blogspot.com/

Bar(a)barawkuchni pisze...

Ale milutko jak się wgryzę w regulamin to pobloguję, a jak nie to się ugotuję. Bardzo dziękuję za nominację:-)