Bar(a)bara...blog powstał z potrzeby tworzenia, smakowania i poszukiwania uroków życia. Wszystko wysmaczone, obfotografowane i skonsumowane w mojej skromnej kuchni :-) Zaczynam mocno odkrywać cykliczność por roku, sezonowość (chcę być na nią przygotowana jak i na inspiracje, które znajdę w lokalnych marketach i targach. Stąd podział na SEZONY Stąd podział na INSPIRACJE z .... Stąd podział na inne funkcjonalne części życia, śniadanie, obiad, party, przekąski, kolacja ect. Również przyszedł czas na dietę :( :)! Niewiele z tego wyszło. No cóż kobieta zmienną jest.
Zbieram na miedziane garnki, większą powierzchnię blatów i nieograniczony dostęp do wina. (Kiedyś w tym miejscu było do wołowiny i wina. Zostało tylko do wina ... bo już nie mogę powiedzieć, że żyję w nieświadomości POWÓD KLIKNIJ TU i OBEJRZYJ DO KOŃCA Zdrowie i życie jest najważniejsze więc staram się o nie dbać pozwalając sobie jednak na psikuśnie przestępstwa. Na dzień dzisiejszy na pewno przeczytam etykietkę z listą składników:-)

Gotuję intuicyjnie i nie przejmuję jeśli coś pominę bo akurat nie mam pod ręką czy dodam w innej kolejności. Nie trzymam się ściśle przepisów. Sporo modyfikuję. Rzadko coś ważę czy odmierzam. Kuchnia to warsztat smaków, emocji, kolorów.

niedziela, 5 maja 2013

Wytrawne Zawijasy z ciasta francuskiego - Indyk, mozarella, pieczarki.

Wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego by Bar(a)bara
 

 

 

 


 
 
 

 

 

Składniki:
  • mięsko z indyka zamarynowane w oleju czosnkowym dzień wcześniej
  • pieczarki
  • mozarella
  • jajko
  • cebulka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn
  • ciasto francuskie

Mielimy przez maszynkę do mięsa indyka, pieczarki, cebulkę i mozarellę dodajemy przyprawy, białko i wszystko mieszamy. 
Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy dość obficie farszem. Zwijamy roladę i następnie przechodzimy do najtrudniejszej czynności czyli pokrojenia rolady na plastry. Nie przejmujcie się to nie muszą być cudne róże wystarczą takie jak z obrazka powyżej.
Część rolady zmroziłam, mam nadzieję że ułatwi to krojenie drugiej tury :-)

Plastry rolady rozkładamy na papierze pergaminowym na boczkach i smarujemy rozbełtanym żółtkiem i hyc do nagrzanego piekarnika na ok 30 do 45 min.

PYSZNE I NA CIEPŁO I NA ZIMNO


DOBRE RADY : tak schłodzenie w zamrażarce na ok 20 min całej rolady ułatwiło pracę z porcjowaniem znacznie



 

 
 
 

2 komentarze:

Joasia K. pisze...

Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award :). Zapraszam do zabawy: http://gotujsiektomoze.blogspot.com/

Barbara Pakuła pisze...

Ale milutko jak się wgryzę w regulamin to pobloguję, a jak nie to się ugotuję. Bardzo dziękuję za nominację:-)