środa, 10 kwietnia 2013

pIECZONE pAPRYKI




 czerwone papryki
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka gałązek świeżego rozmarynu
4 rozgniecione ząbki czosnku
imbir
sól morska i pieprz do smaku
oliwa


 Papryki kroimy wzdłuż na pół. Drążymy pestki i oczysczamy z białego miąszu. Blachę smarujemy oliwą i układamy na niej papryki, Solimy, pieprzymy i posypujemy połową ilości tymianku, rozmarynu i czosnku. Skrapiamy oliwą i obracamy papryki skórką do góry. Powtarzamy czynnosć przyprawiania pozostałymi składnikami i pieczemy przez około 30 minut, aż skóra na naszych paprykach pomarszczy się i zarumieni, nie szodzi jak sie lekko przypali.

Rozgrzewamy piec do około 200C. Następnie przekładamy upieczone papryki do miski i szczelnie przykrywamy folią kuchenną. Odstawiamy aż wystygną i zaparują, wtedy je łatwo obrac ze skórki.


Tak przygotowane przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Możemy podlać je pozostałą oliwą z pieczenia. Dodajemy kawałek rozmarynu, czosnku.
Ja najbardziej lubię pomieszać z mascarpone, chilli i posmarować tym swieże bułeczki.






  • 

Brak komentarzy: