niedziela, 10 marca 2013

pOCZCIWA kARTOFLANKA WG 5 PRZEMIAN


Bulion wołowo indyczy
Sł – pół łyżeczki kminku mielonego,
O– pół łyżeczki imbiru, liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego,
Sn– czubatą łyżkę soli,
 K – szczyptę bazylii, garść poszatkowanej zielonej pietruszki
 G – garść startego majeranku.

 Podgotować
 Sł– W tym czasie obierz ok. 1,5 kg ziemniaków, pokrój je w kostkę, a po godzinie wrzuć do wywaru,
 O – szczyptę pieprzu,
 Sn – ok. 20 dag obranej ze skórki i pokrojonej w półplasterki kiełbasy, wcześniej podsmażonej na patelni bez tłuszczu. 


Następnie rób zasmażkę i dodaj ją 30-40 minut po ziemniakach i kiełbasie.

Zasmażka:
 G – Na patelni z tłuszczem po kiełbasie częściowo roztop ok.20 dag wędzonego boczku,
 Sł – dodaj łyżkę masła i wrzuć
 O – 2-3 drobno pokrojone cebule, 5 wyciśniętych ząbków czosnku, zrumień,
Sł – dodaj sól, podsmażaj wszystko razem do miękkości,
 K – na koniec posyp 2 łyżkami mąki Ryżowej, mieszając.

Połącz zasmażkę z gotującą się zupą wtedy, gdy ziemniaki będą miękkie,
 G dodaj szczyptę roztartego, suszonego lubczyku,
 Słzczyptę słodkiej papryki,
 O– pieprz czarny,
 Sł – sól do smaku.


2 komentarze:

Unknown pisze...

Robiłam. Wyszła pyszna, dziękujęm

Bar(a)barawkuchni pisze...

Zgadza się i aż trudno zrozumieć, że z tak prostych składników może wyjść coś tak smacznego