Kupuj, gotuj, jedz i kochaj Chilli Bar(a)bara w Kuchni, chilli przepisy których nie da się spitolić!
niedziela, 10 marca 2013
pOCZCIWA kARTOFLANKA WG 5 PRZEMIAN
Bulion wołowo indyczy
Sł – pół łyżeczki kminku mielonego,
O– pół łyżeczki imbiru, liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego,
Sn– czubatą łyżkę soli,
K – szczyptę bazylii, garść poszatkowanej zielonej pietruszki
G – garść startego majeranku.
Podgotować
Sł– W tym czasie obierz ok. 1,5 kg ziemniaków, pokrój je w kostkę, a po godzinie wrzuć do wywaru,
O – szczyptę pieprzu,
Sn – ok. 20 dag obranej ze skórki i pokrojonej w półplasterki kiełbasy, wcześniej podsmażonej na patelni bez tłuszczu.
Następnie rób zasmażkę i dodaj ją 30-40 minut po ziemniakach i kiełbasie.
Zasmażka:
G – Na patelni z tłuszczem po kiełbasie częściowo roztop ok.20 dag wędzonego boczku,
Sł – dodaj łyżkę masła i wrzuć
O – 2-3 drobno pokrojone cebule, 5 wyciśniętych ząbków czosnku, zrumień,
Sł – dodaj sól, podsmażaj wszystko razem do miękkości,
K – na koniec posyp 2 łyżkami mąki Ryżowej, mieszając.
Połącz zasmażkę z gotującą się zupą wtedy, gdy ziemniaki będą miękkie,
G dodaj szczyptę roztartego, suszonego lubczyku,
Słzczyptę słodkiej papryki,
O– pieprz czarny,
Sł – sól do smaku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
Robiłam. Wyszła pyszna, dziękujęm
Zgadza się i aż trudno zrozumieć, że z tak prostych składników może wyjść coś tak smacznego
Prześlij komentarz