niedziela, 29 listopada 2015

Makaron z sosem z pieczonej dyni


Dynię przekroić na pół. Wydrążyć łyżką ziarno i skropić oliwą z oliwek. Oprószyć : solą, pieprzem cayenne, imbirem suszonym. Upiec w piekarniku około godziny nastawionym  220 stopni. Może być dłużej. Ma być miękka. 
Makaron orkiszowy (lub inny ulubiony) przygotować  wg przepisy na opakowaniu. 
W międzyczasie w garnku z grubym dnem zeszklić na oleju kokosowym cebulkę, czosnek i świeży imbir.  
Doprawić kurkumą solą i pieprzem cayenne. 
Łyżką wydrążyć upieczoną dynię aby została skórka tylko. Skórkę wyrzucić, dynię dodać do cebulki,  lekko podsmażyć całość  i dodać trochę wody. Chwilę dusić, a następnie  zblendować całość na gładki sos! 
 W miarę potrzeby dodać więcej lub mniej wody. 
Wymieszać z gorącym odcedzonym makaronem. 
Przystroić pietruszką lub kolendrą. 

Brak komentarzy: