Dynię przekroić na pół. Wydrążyć łyżką ziarno i skropić oliwą z oliwek. Oprószyć : solą, pieprzem cayenne, imbirem suszonym. Upiec w piekarniku około godziny nastawionym 220 stopni. Może być dłużej. Ma być miękka.
Makaron orkiszowy (lub inny ulubiony) przygotować wg przepisy na opakowaniu.
W międzyczasie w garnku z grubym dnem zeszklić na oleju kokosowym cebulkę, czosnek i świeży imbir.
Doprawić kurkumą solą i pieprzem cayenne.
Łyżką wydrążyć upieczoną dynię aby została skórka tylko. Skórkę wyrzucić, dynię dodać do cebulki, lekko podsmażyć całość i dodać trochę wody. Chwilę dusić, a następnie zblendować całość na gładki sos!
W miarę potrzeby dodać więcej lub mniej wody.
Wymieszać z gorącym odcedzonym makaronem.
Przystroić pietruszką lub kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz