Pierwsze podejście - na pewno będzie ich więcej.
Mąkę z ciecierzycy wymieszać z wodą i przyprawami (sól, pieprz, chilli, mielona gałka muszkatołowa, zmielony kumin, asafedyta) na gęstą naleśnikową masę i odstawić do lodówki na jakąś godzinę lub dłużej.
Pokroić ulubione warzywa na małe kawałki ( kalafior, brokuł, pieczarki, cebula, papryka ect. )
Zanurzyć dokładnie w masie z ciecierzycy i smażyć na gorącym tłuszczu. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
I wcinać w miarę szybko.
W kolejnej wersji dodałam odrobinę sody i trochę kaszki kukurydzianej. Wyszły jeszcze lepiej, a ciasto pięknie przylegało szczególne do pieczarek.
Do smażenia używam małego garnczka. Lepszy mniejszy a głęboki.
W kolejnej wersji dodałam odrobinę sody i trochę kaszki kukurydzianej. Wyszły jeszcze lepiej, a ciasto pięknie przylegało szczególne do pieczarek.
Do smażenia używam małego garnczka. Lepszy mniejszy a głęboki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz