środa, 18 lutego 2015

Falafel na oleju kokosowym

Ciecierzyca sucha ok 400 g ( namoczona na noc)
dwie średnie cebule
dwa ząbki czosnku 
sól 
pieprz cayen
cynamon
kumin w ziarnach
kolendra w ziarnach
Wszystko razem miksujemy nożami w misie robota na zwartą ale nie koniecznie mocno gładką masę. Można dodać trochę wody jakby masa się rozpadała, ale nie za dużo. 
Rozgrzewamy olej kokosowy. Aby łatwiej smażyć dobrze aby było go dość sporo.
Mokrymi rękami formujemy dość zwarte spłaszczone kulki i obsmażamy, aż się zarumienią z obu stron. Przekładamy za serwetki aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

NIESAMOWITY AROMAT 
Dobrać ulubiony sosik i celebrować życie. 
Pyszne na ciepło i na drugi dzień na zimno. 

Brak komentarzy: