Kurze łapki płuczemy i pozbawiamy pazurków i ewentualnych piórek i skórek. Wkładamy do zimnej wody z jedną piersią z kurczaka, doprowadzamy do wrzenia i ściągamy szumowiny. Wyciągamy pierś z kurczaka i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i zamykamy w szybkowarze na około 30 min. Odparowujemy szybkowar i dodajemy włoszczyznę i ulubione przyprawy do rosołu. Po około 10 minutach dom pachnie obłędnie. Trochę wody odparowujemy. Wywar studzimy. W międzyczasie do ulubionych foremek układamy kolejno: kukurydzę z puszki, zblanszowany groszek zielony, natkę pietruszki, zblanszowaną pierś z kurczaka i marchewkę z wywaru. Całość zalewamy chłodnym wywarem i chłodzimy!
Smacznego! Bo jest do czego! podajemy z odrobina cytrynki lub octu i kawałkiem dobrego polskiego chlebka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz