Tarta:
250 g mąki no właśnie jakiej ? dziś to był miks: gryczana, żytnia i razowa pszenna
każdy ze znajomych dodał co chciał :-)
125 g zimnego masła (min 82 % tłuszczu)
2 żółtka
lodowatej wody odrobina tylko tyle aby ciasto się wyrobiło :-)
Mąkę i masło blendujemy w mikserze z nożami. Dodajemy dwa żółtka i odrobinę wody. Przy mąkach razowych i gryczanych może być potrzeba dodania ciut więcej wody.
Jak zakręci nam się ciasto pozwalamy mu się schłodzić ok pół godziny. Następnie wałkujemy i wykładamy średniej wielkości tartę. Spód nakłuwamy widelcem. I zapiekamy ok 20 minut. Następnie nakładamy dowolne składniki zalewamy sosem : śmietana, ser (żółty lub gorgonzola) doprawiamy ulubionymi przyprawami.
Jest bardzo wesoło jak ma się okazję robić to współnie ze znajomymi :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz