niedziela, 5 stycznia 2014

Wytrawna Tarta upieczona wspólnie w gronie znajomych - wrażenia bezcenne




Tarta: 

250 g mąki no właśnie jakiej ? dziś to był miks: gryczana, żytnia i razowa pszenna 
każdy ze znajomych dodał co chciał :-)
125 g zimnego masła (min 82 % tłuszczu)
2 żółtka
lodowatej wody odrobina tylko tyle aby ciasto się wyrobiło :-)

Mąkę i masło blendujemy w mikserze z nożami. Dodajemy dwa żółtka i odrobinę wody. Przy mąkach razowych i gryczanych może być potrzeba dodania ciut więcej wody. 
Jak zakręci nam się ciasto pozwalamy mu się schłodzić ok pół godziny. Następnie wałkujemy i wykładamy średniej wielkości tartę. Spód nakłuwamy widelcem. I zapiekamy ok 20 minut. Następnie nakładamy dowolne składniki zalewamy sosem :  śmietana, ser (żółty lub gorgonzola) doprawiamy ulubionymi przyprawami. 
Jest bardzo wesoło jak ma się okazję robić to współnie ze znajomymi :-)

Brak komentarzy: