wtorek, 12 listopada 2013

Krem z pieczonych buraków z sokiem z kiszonych ogórków


Owijamy całe buraczki folią aluminiową i pieczemy w piekarniku przez ok 40 min. Jak zmiękną ostudzamy i obieramy ze skórki. Nastawiamy bulion (warzywny lub mięsny) i dodajemy pokrojonego ziemniaka, jak się chwile podgotuje to dodajemy pokrojone upieczone buraczki. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Po chwili blendujemy całość i doprawiamy sokiem z kiszonych ogórków. Na koniec kleks śmietanki i można wcinać. Pieczone buraczki są niesamowicie słodkie i aromatyczne dlatego złamałam ich smak sokiem z kiszonych ogórków. Wyszło pysznie.

2 komentarze:

gin pisze...

Sok z kiszonych ogórków? Intrygujący dodatek :)

Bar(a)barawkuchni pisze...

Też byłam ciekawa ale wyszło pysznie. Wcześniej było za słodkie.