sobota, 7 września 2013

Smażony Cypryjski Halloumi i Falafel czyli arabski fast food z afrodyzjakiem


Zainspirowana Cypryjskim Halloumi zakupionym na Wrocławskim Bazarze Smakoszy  musiałam przejść do działania. Przy okazji robinia Falafeli,  przysmażyły się też kawałki sera. Ser wyśmienity i sam się broni, a  co najfajniejsze,  że  w ogóle się nie rozpada. Już wiem, że sałatki z jego dodatkiem będą wyśmienite i pomysłowe.

Falafel czyli arabski fast food z ciecierzycy, która z kolei w Egipcie traktowana jest jako afrodyzjak :-)
Szklanka namoczonej przez noc ciecierzycy
duża cebula
pęczek natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka kuminu
2 łyżki mąki
sól i pieprz, chili
Składniki miksujemy, formujemy kuleczki i smażymy na głębokim tłuszczu ( u mnie masło klarowane)  i jak widzicie z kuleczek zrobiły się kotleciki bo smażyłam na patelni w wcale nie tak głębokim tłuszczu.
Sosik zrobiłam z odrobiny pasty tahini połączonej z jogurtem, czosnkiem, solą i chili.
Smacznego!

Brak komentarzy: