niedziela, 18 sierpnia 2013

Tajska zupka z mintajem i krewetkami

 
Bulion
mleczko kokosowe
filety z mintaja
kilka krewetek
pieczarki
imbir 
sok z limonki
suszone liście kafiru
kilka ziaren kolendry
kilka ziaren kardamonu
troszkę gałki muszkatołowej
chili
świeża kolendra (ja nie miałam więc jest szczypiorek)
Makaron z fasoli ale może być również ryżowy.
 
Do aromatycznego domowego bulionu wrzucamy przyprawy, sok z limonki, dolewamy mleko kokosowe i wkładamy ogony z krewetek aby oddały swój aromat. Następnie dodajemy mintaja i usuwamy ogonki z krewetek. Jak się mintaj ugotuje to na chwilę wrzucamy krewetki i można podawać z makaronem z fasoli mung lub ryżu przyozdobione kolendrą lub jak na zdjęciu szczypiorkiem. Pyszna letnia zupa!
 
 
 
Kokos był podawany jako naturalna kroplówka!


Brak komentarzy: