Namaczamy grzybki i suszone śliwki dużo wcześniej.
Do dużego gara wkładamy kiszoną kapustkę podlewamy wodą tak aby ledwo przykryła kapustę i zaczynamy gotować. Jak zmięknie dodajemy suszone wcześniej namoczone śliwki, startą cienko marchewkę, podsmażoną cebulkę, podsmażone na maśle jabłka, owoce jałowca, liście laurowe, tymianek, majeranek, troszkę kolendry, ziele angielskie, rozmaryn, kminek mielony, grzybki wraz z wodą z gotowania, cukier trzcinowy. Następnie obsmażoną wołowinę, wieprzowinę (łopatka), boczek, kiełbaskę. Patelnię w której się smażyły podlewamy czerwonym winem i przelewamy całość do bigosu. Dodajemy koncentrat pomidorowy i na koniec doprawiamy całość sporą ilością czerwonego wina. W miarę potrzeby solimy.
Jak się aromaty wymieszają to zmniejszamy ogień i niech bigosik sobie pyka aż się wysmaczy.
1 komentarz:
Rozwalił mnie tytuł posta :D My też w domu robimy bigos z czerwonym winem :)
Prześlij komentarz