poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Kotlety z łososia.


Prosty przepis  i wart zapamiętania!

•600 g surowego łososia ( tutaj wędzony więc już bez soli)
•posiekana natka pietruszki, do smaku
•1 łyżka oliwy
•1 żółtko
•sól, pieprz
•2 łyżki soku z cytryny
Czosnek wedle uznania.
 Dodatki (dowolnie):rukola, pomidorki, kiełki, oliwa.
Ja zmodyfikowałam przepis i dodałam całe jajeczko więc musiała dodać troszkę bułki tartej.
Łososia myję, usuwam skórkę, ponownie myję, osuszam, solę, posypuję pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, bardzo drobno siekam, dodaję żółtko, oliwę, natkę pietruszki, mieszam razem wszystkie składniki. Formuję 8 kotlecików. Smażę po 3 minuty z każdej strony, w dwóch lub trzech partiach, (aby nie obniżyć zbytnio temperatury), na średnio rozgrzanej i suchej patelni. Rowki na brzegach patelni zbierają soki ze smażonych kotlecików. Dobrze, gdy burgery ładnie się zarumienią
 
 

1 komentarz:

plisowana pisze...

Wygląda pysznie :) Wypróbuję! :)