piątek, 15 marca 2013

rOSOŁEK dobry na wszystko


 Gotujemy kilka litrów wody, g- do wrzącej wody dodajemy kurkumy, tymianku, majeranku. Sł -Po chwili opłukany antrykot z kością. 1ł kminku mielonego. Potem o- skrzydełko indycze, 7 ziarenek ziela angielskiego, 1ł imbiru ,1ł kolendry całej, 1/2ł mieszanki pieprzów kolorowych całych, cayenne, 2- 3 liście laurowe
sn-1Ł soli.

Gotować 1,5 godziny na maleńkim gazie po czym dodać
k- pęczkek zielonej pietruszki
g-1ł rozmarynu
sł-6-8 marchewek,2-3 pietruszki
o-2 duże cebul e,4 duże ząbki czosnku ,2 liście kapusty włoskiej, seler korzeń, seler naciowy, por, sól do smaku
gotować 1,5 godz. po czym wyjąc mięso i warzywa.
Rosół przelać przez sitko do drugiego garnka i dosmakować:
k-trochę  bazylii
g-szcz. LUBCZYKU a nawet kilka :-)))))))) uwielbiam GO
sł-trochę  kminku
o-pieprzem czarnym


I Próbujemy !

Brak komentarzy: