piątek, 22 marca 2013

Kaczka po pEKIŃSKU







Placuszki mandaryńskie
· 1,5 szklanki mąki pszennej
· 3/4 szklanki wrzątku
· 3 łyżki oleju sezamowego
· szczypta soli
...
do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mieszamy i wlewamy łyżkę oleju. Mieszając, dodajemy powoli wrzątek i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta placki o średnicy 4 cm i grubości ok 0,5 cm. Każdy placek smarujemy z jednej strony olejem sezamowym i składamy po dwa placki nasmarowanymi stronami do siebie. Każdą parę placków rozwałkowujemy na jeden placek o średnicy 15 cm. Placki układamy na stolnicy i nakrywamy ściereczką, żeby nie obeschły.
Pieczemy na gorącej, natłuszczonej patelni. Kiedy ciasto zacznie puchnąć, odwracamy i smażymy z drugiej strony. Gotowe placki składamy do żaroodpornego naczynia, trzymamy w ciepłym miejscu, a przed podaniem delikatnie rozdzielamy




 

 











 

Brak komentarzy: