Składniki:
1. Kawałek surowego imbiru
2. Cytryna
3. Cukier brzozowy lub miód
4. Sól
Kawałek imbiru zalewamy zimną wodą i dodajemy kawałek skórki cytrynowej. Gotujemy 5 minut. Dodajemy cukierek brzozowy (miód dodajemy do płynów do maksymalnie 40 C, gdyż w wyższej staje się toksyczny). Następnie dodajemy plasterek imbiru (lub trochę imbiru sproszkowanego), szczyptę soli i na końcu wyciśnięty sok z połówki cytryny.
Taka kolejność pozwala zachować prawidłowy obieg żywiołów i odpowiadających im smaków: Metal (imbir) – Woda (zimna woda) – Drzewo (skórka z cytryny) – Ziemia (miód lub inna słodkość) – Metal (plasterek imbiru) – Woda (szczypta soli) – Drzewo (sok z cytryny).
Herbata szczególnie wzmacnia pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz