poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Pasztet ze śliwką


W wysokim garnku na sporej ilości smalcu podsmażmy cebulę, seler i marchewkę. Dodajemy mięsko mielone wołowo- wieprzowe. W moździerzu rozgniatamy ziele angielskie, kolendrę, imbir, pieprz, liście laurowe, cząber, majeranek i sól. Dodajemy do wywaru i dusimy ok 1.5 h.
Mielimy w maszynce elektrycznej mięsko i warzywa, dodajemy Bułki tartej, wcześniej możemy odcedzić nadmiar tłuszczu. Dodajemy dwa jajka i mieszamy. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą,  w połowie masy  dodajemy suszonych śliwek.
Z wierzchu również posypujemy bułka tartą aby wchłaniała ewentualny nadmiar wilgoci.
Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach. Zostawiamy do przestygnięcia zanim zaczniemy kroić.





Brak komentarzy: